Saturday, March 17, 2012

The Vienna experience

Well... for starters, THANKS MARIA for giving me the opportunity to crash on a very comfy bed!
Hmm... luna asta mi-am făcut un cadou tare drăgălaș și so worth it cu banii de pe ultimu' salariu. Am fost 6 zile la Viena și implicit la concertul Feist. (!!!!!!!!!!! at laaast)
Pentru că aceasta a fost prima mea experiență cu Viena e posibil ca acest trip review să sune foarte cretinel și naiv... oh well.

Prima zi:
Ok... Bucuresti Otopeni... thanks honey for waking up at 4-5 in the morning in order to take me to the airport. Zborul a durat 1h 20min. După vreo oră, timp in care am citit un pic, am baut un ceai, ma pregăteam să intru în pâine: să termin de citit romanul, ne anunță pilotul că ne pregăteam să aterizăm.
Ajung pe aeroport, care mi se părea incredibil de mic, cam pe la ora 9 dimineata. (Apropo... nush cum am reușit să mă înțeleg cu oamenii în primele 3 zile că nu aveam glas.) Iau Schnellbahn-u' până în oraș. Then metrou, care este un fel de hibrid când merge pe sub pământ, când pe-afară. M-au enervat automatele alea de bilete că abonamentul pe o săptămână se putea cumpăra doar lunea și eu cum am fost de vineri pana miercuri a trebuit să-mi iau cate 2 valabile 3 zile. The good part is că abonamentele sunt pe TOT, gen metrou, tramvai, autobuz. Nu te mai chinui să îți cumperi șapte mii de bilete de la șapte mii de gherete. Și pentru studenții de acolo e și mai mișto că există un Semesterticket. Un semestru nu mai stai pe la cozi ca să-ți faci abonament cu reducere.
Așa... ajung la Maria acasă, îmi las ditamai geamantanul și mai scot chestii din rucsac și hai să ne plimbăm. M-am aciuat grupului de erasmuși și am vizitat Parlamentul lor, which is kinda amazing. Și într-o sală, din miile de săli, am gasit si o dispunere a locurilor diverselor minorități din imperiu de la 1911. Am gasit și români. Am făcut și poză... pentru interesați, vă arăt pe mess.
Apoi am fost la Kunsthistorisches Museum. Păcat că amândouă eram rupte de oboseală și de răceala. Am văzut expoziția principală cu Klimt că na... e anul lui și un pic din restul muzeului că deja nu puteam sa mai stăm în picioare. Am ajuns acasa și am dormit de la 6 seara până a doua zi. Când mai ajung în Viena o să-mi rezerv o zi doar pentru muzeul acesta să ma delectez total și probabil înainte o să beau și vreo 2 pahare de tequila ca să privesc arta diferit că la ce pictori olandezi am văzut, după ce că eram și mega obosită, am mai plecat și mega deprimată.

A doua zi:
M-am dus frumos la Schmetterlinghaus, și deși la început mă feream de fluturii mari care veneau să se așeze pe mine, până la urmă m-a luat unul prin surprindere, am vrut să-i fac poză dar a fugit repede că m-am miscat cu aparatul. O groază de fluturi giganți foarte drăguți.
Then, am fost la Albertina și mi-am văzut impresioniștii și apoi și restul palatului. Am văzut iepurelele lui Dürer live, such an unexpected surprise.
Apoi cred că am fost la Stephansdom și am văzut și Pestsäule, n-aș fi crezut că statuia asta așa de frumoasă e Statuia ciumei.
Apoi am fost la Donauturm, sus sus sus, și am văzut Dunărea evident. :))
Then în Prater și ne-am dat cu Riesenrad-ul.
Într-un final am ajuns la concert la Feist... Doamne cât am așteptat concertul ăsta... Eram asa de obosită dupa ziua aia încât jur că de vreo 3 ori îmi venea sa dorm pe umarul tipului din fața mea și a 4a oara adormisem in picioare pentru câteva secunde... Never happened in my life. Dupa I managed to snap out of it. Her voice is sooo amazing si her stage persona de asemenea. Mi-a plăcut că putea să fie self-ironic și că a comunicat a lot cu publicul. Really glad i've seen her live. Wanting to do that for a long, long time.
Mariahilferstrasse at really late in the night. Then pe la 1 cred că am facut Schnitzele dacă tot eram în Viena...

A treia zi:
Am vizitat Schönbrunn-ul. Ne-am aciuat pe lângă un ghid englez. ;;) Apoi cred că am fost la Hundertwasserhaus și la muzeul aferent. Unde am văzut expoziția permanentă și una cu politică și imagine fooooarte tare! Nu ne-am așteptat sa fie pe 3 etaje toată treaba. Merită văzută... what the heck... cam tot ce am vizitat merita văzut... de mai multe ori! Seara am fost la un restaurant tareee mișto... aparent e lanț de restaurante... Vapiano... can't wait to go there again.

A patra zi:
Am revenit la Schönbrunn la zoo. Apropo, peste tot mi-au acceptat carnetul de student din România cu excepția grădinei zoologice. Care n-aveau decât un singur tip de bilet pt copii, părinți, pensionari, șomeri, veterani de razboi, persoane cu dizabilități etc (pe la toate chestiile erau pomelnice întregi pentru diversele categorii de oameni care aveau reducere). Am văzut o groază de animale, multe nici nu știam că există. Mi-a fost frică rău să intru singură la pădurea tropicală, am încercat de 2 ori dar n-am putut să calc înăuntru... Asta e... copiii mei o să intre singuri, eu o să-i aștept afară. Am văzut o păuniță d-aia albă (cum visam să văd) complet isterică și se plimba singură prin grădina zoologică. M-a pupat o veverițăăăăăăăăăăă. Am văzut un anteater cum își folosea limba printr-o chestie care semăna cu o colonie de furnici și o femelă cum își căra puiul, foarte tare. La feline după ce voiai să iei în brațe un tigru, o panteră, un leopard și erai despărțit de un geam și erai dezamăgit, venea o pisică normală care abia aștepta să-ți pui în practică nevoia de a mângâia o felină. Tare răsfățată. Să nu se supere celalte animale dar sunt o groază. Aș vrea să revin și vara la zoo. Am fost și sus la Gloriette. Apoi m-am mai plimbat prin oraș. Am văzut și Die Spanische Hofreitschule și căluții.

A cincea zi:
Am fost la Belvedere. Și am mai văzut some Klimt. M-am chinuit vreo 30 min pe puțin să găsesc palatul... cert e că mă învârteam pe lângă el. Am mâncat o gogoașă și am băut un ceai într-o brutarie și cât timp am stat acolo și am ascultat vânzătoarea vorbind cu clienții. Cred ca a fost cea mai buna lecție de germana ever. Am auzit sute de formule de salut, multumit, la revedere. Și cerutul de indicații diverșilor cred că au fost niște exerciții de Hörverstehen tare folositoare. Am cumpărat niște vederi și erau vreo 14 atracții turistice, dintre care doar stadionul nu l-am văzut, în rest... tot. Seara un flavor de petrecere Erasmus.

A sasea zi:
... and the last one :(. M-am plimbat pe la Spittelau să văd o altă construcție de-a lui Hunderwasser. Am alergat după vreo 2 biserici pe care le văzusem din metrou și voiam să le fac poze. Bought more german books. Am văzut și AKH-ul și sper să n-am nevoie vreodată să și intru în spital. Seara am plecat spre aeroport. Am pierdut Schnellbahn-ul spre, astfel încât a trebuit să mai astept 23 de minute pt următorul. Odata urcată în tren, mi se părea că ne plimbam nu că ne grăbim spre aeroport(!!). Ajunsă pe aeroport am alergat în acel aeroport care nu mi s-a mai părut mic... nu cred că voi mai spune așa ceva despre vreun aeroport vreodată... cu trolerul de vreo 10 kg si rucsacul de alte 7-8. A trebuit să ies din clădirea principală să las trolerul și să alerg iar în clădirea principală, să trec de customs, etc etc. Am ajuns cu 45 min inainte sa decoleze avionul. Dupa vreo 10 min de cand am ajuns a inceput și boarding-ul. Trecusem prin rai, prin iad și prin purgatoriu până am ajuns în avion pe locul meu. A fost cea mai mare panică ever. Faza cu pierdutul avionului. De când mă urcasem în tren până când am ajuns la gate-ul meu nu m-am mai uitat la ceas că mă panicam și mai rău. După atâta panică și faptul că m-am descurcat să scap de ea, să gasesc terminalul ăla și toată harababura, serios, mi-a crescut stima de sine like a 100 times.

All in all, am fost mega șocată de cât de de treabă sunt oamenii și willing to help și zâmbitori și politicoși. Orașul este amazing, curat, aer curat. Cam gol tho... și ziua și noaptea. Și chiar toată lumea alerga peste tot. Am văzut în față la Schmetterlinghaus un tată care făcea jogging pe lângă căruciorul copilului. Mega helpful austriecii și faptul că m-am înțeles cu ei este fantastic. Cred că am redefinit noțiunea de vizitat un oraș în câteva zile, am fost mai activă decât un turist chinez. Apropo, erau peste tot și numai ei mi-au făcut poze.
Am rămas super impresionată de orașul acesta. So dacă you're considering a city break or so Vienna is a (very) good choice.

4 comments:

Fritz said...

Felicitari pentru saptamana de vis!
Orasele care mai adineauri au fost capitale de imperii isi arata splendoarea ori de cate ori le vizitezi. Inca nu am apucat sa ajung acolo dar sper sa o fac. Nu inainte de a vizita Berlin-ul :D

Lyna said...

martea asta plec la berlin. nush cum s-au nimerit. voi scrie un review si despre el.

Anonymous said...

Viena is my first love: simple, clean and friendly. But, if you want another city break, Prague should do it. Din Praga poti ajunge in Viena in numai 2 sau 3 ore de mers cu trenul :>

Lyna said...

dap... cam asta e descrierea perfecta pt viena. bun sfat. merci! n-am ajuns in praga pana acum dar planuiesc sa merg in vreo buna zi.

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.